Kaisa Niiranen – Konsultoinnin konkari

Tijoalumni Kaisa Niiranen valmistui vuonna 2010. Kaisan reitti tijolle ei ollut aivan suoraviivainen. Alun perin haussa oli lääkis, mutta opiskelupaikaksi valikoitu 2004 tietotekniikkaa helpon paperivalinnan ansiosta.

– Ekan vuoden aikana mietin et hei täällä ttyllähän on ihan hauska meininki, et mitäs sitä täällä voisi opiskella. Sitä kautta löysin tijon.

Lopulta Kaisa aloitti tijolla 2005 pääaineenaan logistiikka. Tijolle siirtyessään Kaisa oli aktiivinen, sillä hervanta ja teekkarimeiniki inspiroi. 2006 vuoden hallitusvuosi oli ihan parasta. Kandivaiheessa opiskelu ei ollut ihan ykkösprioriteetti, mutta maisterivaiheessa tahti vähän kiristyi lopulta oivalliseen tutkinnon suoritukseen.

– Oivallisen tutkinnon tavoite maisterivaiheessa onnistui kun vähän kikkailtiin omalla raksan sivuainekokonaisuudella. Onneksi kandivaihetta ei tähän huomioitu.

Lentoemännästä prosessiteollisuuden konsultiksi

Kaisa työskenteli opiskeluaikoina kesät Finnairilla lentoemäntänä. Tätä kautta syntyi kiinnostus lentoliikenteeseen. Alkuun myös ura lentoliikenteen parissa pyöri ajatuksissa.

– Tavoite oli olla Finnairin lentävä toimitusjohtaja, että pysyisin myös toimitusjohtajana corebisneksessä kiinni. Ihan sinne ei nyt olla ainakaan vielä päädytty.

Finnairin lisäksi Kaisa on tehnyt muutamia harjoitteluja teollisuudessa, joista on jäänyt hyvä fiilis. Hän kuitenkin kaipasi nopeatempoisempaa ympäristöä, joten konsultointi alkoi kiinnostamaan valmistumisen kynnyksellä.

– Muistan elävästi saunan, jossa pelattiin hervantapeliä. Siellä taisi olla sponssina Accenture, joka tarjosi tyyliin jotain juomia ja tarroja siellä. Nauroin muutamaa vuotta myöhemmin, kun päädyin Accenturelle töihin useaksi vuodeksi, että oliko mut näin helppo houkutella.

Kaisa aloitti, logistiikan opiskelijalle luontevasti, toimitusketjun hallinnan konsulttina, mutta siirtyi sieltä pikkuhiljaa myynti-, markkinointi- ja strategiakonsultoinnin puolelle.

– Olen tosi hyvä asiakkaiden kanssa ja myynnissä. Saan asiakkaat helposti mukaan projekteihin, vaikka viimeaikoina etänä innostaminen on välillä vähän vaikeaa. Olen ylpeä siitä, että olen systemaattisesti kasvattanut omaa prosessiteollisuuden osaamista sekä siirtänyt suuntautumista sinne mikä kiinnostaa eli myyntiin ja markkinointiin.

Liki seitsemän Accenture vuoden jälkeen Kaisa halusi ymmärtää enemmän digimarkkinoinnista ja kokeilla vähän pienempää organisaatiota joten hän siirtyi Avaukselle. Sieltä hänet headhuntattiin nykyiseen työpaikkaansa Deloittelle.

– Halusin nähdä vähän sellaista startup-pöhinää, vaikkei varsinaisesta startupista ollutkaan kyse. Totesin että olen enemmän isojen talojen nainen. Nykyään konsultoinnin lisäksi mulla on myös vastuu muutamasta asiakkuudesta. Hauskaa etten enää vain kouluta asiakkaita asiakaskeskeisyydestä, vaan joudun nyt myös itse toteuttamaan oppejani.

Kaisa on työskennellyt erityisesti valmistavan ja prosessiteollisuuden organisaatioiden kanssa. Toimiala tuntuu omalta, vaikka muitakin on kokeiltu. Suomen suurimpien B2B teollisuusyritysten kanssa hän pääsee haastamaan itseään.

– Olen aina tykännyt kääntää isojen laivojen suuntaa. Se on niin raakaa duunia. Esimerkiksi myynti on sellainen missä on paljon tekemistä näissä ja on käyty jo kymmenen vuotta samoja keskusteluja. On tosi yllättävää miten isotkin organisaatiot voivat toimia ruutuvihoilla tällä alueella. Oon välillä käynyt dynaamisemmalla pankki ja vakuutusalalla, mutteivat ne ole tuntuneet omalta. Tosin nekään ilmeisesti ole edes monesta kovin dynaamisia.

Seuraavaksi Kaisa haluaisi oman ammattitaidon lisäksi kasvattaa osaamistaan tasa-arvon, inklusiivisuuden ja diversiteetin alueille. Tähän on osaltaan vaikuttanut teknillisen alan ja prosessiteollisuuden miesvaltaisuus. Hän myös kokee, että konsultointialalla ei ole vielä toimintatapoja ja osaamista vastuullisuuden ja kestävyyden huomioimisessa.

– Haluan varmistaa, että omalla toiminnallani edistän tasa-arvoa, kun vaikutusvalta lisääntyy. Tämä tarkoittaa vastuullisuuden lisäämistä asioissa, joita teen, sekä sen pohtimista, miten toisin enemmän vastuullisuutta ja kestävyyttä myynti- ja markkinointialalle. Haluaisin löytää keinoja ja tapoja nostaa näitä [teemoja työssäni]. Tämä voi olla on aika kova ja kylmä maailma ja yleisesti ala toimii paikoin vähän vanhoilla arvoilla. Haluan olla osa muutosta tähän kestävämpään suuntaan.

Tijon ansiosta teknologia ei pelota

Logistiikan diplomityönsä Kaisa teki stipendillä laitokselle. Ohjaajana toiminut Professori Jorma Mäntynen mahdollisti myös Kaisalle opintomatkan lontooseen, jossa pääsi haastattelemaan lentoalan asiantuntijoita diplomityötä varten.

– Se oli ihan opiskeluajan highlighteja. Se oli tosi inspiroivaa, ihanaa että sai tehdä vähän erikoisemman dipan ja Mäntynen käänsi kaikki kivet sen onnistumista varten.

aTietojohtamisesta Kaisa kokee erityisesti ryhmätöiden sekä teknistempien kurssien hyödyttäneen häntä eniten. Hakiessaan Kaisa pohti myös muita ttyn aloja, mutta tijon vahva linkitys tekniikkaan sekä mahdollisuus haastaa itsensä titen kurssien kanssa vei voiton. Alan valintaa hän ei voi kuin kehua.

– Kaikki se tapa miten tietoa pureskeltiin ja tiivistettiin. Lisäksi ihmisten saaminen mukaan ryhmätöihin ja yhdessä tekeminen, on just sitä mitä nimenomaan tijolla tehtiin hyvin ja paljon. Kun kuunteli muiden alojen opiskelukavereita, tuntui että heillä luetaan kirja ja mennään tenttiin. Meillä opiskelu oli sellasta fiksua ja työelämään valmistavaa.

Kaisa tunnustaa, etteivät teknisemmät ohjelmoinnit ja tietoliikenneverkot tuntuneet omalta, eikä hänestä vieläkään devaajaa tulisi. Kuitenkaan kurssien läpitahkoamiset eivät ole menneet hukkaan.

– Muistan kun vedin ensimmäistä devaajatiimiä; oli ihan hyvä et ymmärsi vähän mitä tehtiin. En pelkää teknologiaa. Moni strategiakonsultti saattaa kavahtaa heti kun aletaan menemään teknisemmäksi, mikä ei ole välttämättä kovin rakentavaa. On hyvä, että voin keskustella aiheesta, vaikka teknisesti aihe olisikin vaikea.

Oppia ikä kaikki – Parhaat oivallukset

Ennakkoluulottomuus

– Tarttuu vaan kaikkiin tilaisuuksiin ennakkoluulottomasti – sitä ei ikinä ennalta tiedä mitkä kurssit/työt/projektit tms. opettaa eniten eli myös jo opiskeluaikana kannattaa käyttää vähän ekstra-aikaa ja kokeilla erilaisiakin aiheita/kursseja eikä yrittää suorittaa mahdollisimman nopeasti vaan pakollisia

Riittävän hyvä

– Vuosien karttuessa myös sellainen ”good enough” asenne on toinen oppi, jota itsekin joudun opettelemaan koko ajan eli riittävän hyvä on usein juuri oikein, kun pitää pitää myös muu elämä balanssissa

Sparrailua Kaisan kanssa?

Mikäli Kaisan ajatukset resonoivat, häneen voi olla yhteydessä linkedinin kautta. Teemalla ei niinkään väliä, kaikista aihepiireistä sparrailu on mahdollista! Linkki profiiliin.

Uratarinoiden tijoalumneille tarjotaan mahdollisuus antaa yhteystietonsa sparrailua varten. 
Sparrauksen tarjoaminen on vapaa-ehtoista uratarinoiden alumneille.

Comments are closed.