Leena Karhu – Globaalien kumppanuuksien johtaja
Tijoalumni Leena Karhu valmistui tietojohtamiselta vuonna 2019. Opiskeluaikoinaan hän on ehtinyt lukea tiedonhallintaa ja logistiikkaa, sekä energia- ja ympäristötekniikan kursseja. Tie tampereelle tietojohtamiselle löytyi muutamaan mutkan kautta.
– Päädyin tietojohtamiselle hieman sattumalta. Koska ovet lääkikseen eivät muutaman hakukerran jälkeen auenneet, ajattelin hakea jonnekin, minne pääsisi samojen aihealueiden osaamisella. Tämä oli lopulta erittäin onnistunut ja oikea valinta.
Suunnan etsiminen tuo monipuolista kokemusta
Ensimmäisinä opiskeluvuosina Leena uppoutui teekkarikulttuurin ja kiltatoimintaan täysillä. Hän löysi itsensä kiltatoiminnasta mm. tutoroimasta uusia opiskelijoita sekä hallitustoiminnasta. Tämän lisäksi hän heittäytyi saman tien mukaan tapahtumiin kuten Hervantapeliin ja RankkaExculle.
–Se olikin mielenkiintoinen reissu: bussilla Tampereelta Amsterdamiin ja takaisin. Joku yö tuli nukuttua bussissakin, tanskalaisia ”leikkimökkejä” unohtamatta .
Opiskeluala sen sijaan hieman alkuun mietitytti. Osaamisen konkretisointi ja tulevaisuuden työpaikat epäilyttivät, mikä lisäsi myös omien valintojen kyseenalaistamista.
– Olin melko lailla epävarma itsestäni ja valinnoistani. Sain kuitenkin opiskelujen aikana hyviä töitä ja opiskelutkin menivät ihan mallikkaasti.
Opiskeluvuosina Leenan työkokemuksesta löytyy muun muassa tuotannonohjausta ja myynnin tukitehtävia isoissa valmistavan teollisuuden firmoissa. Näistä hän sai kokemusta niin sidosryhmätyöskentelystä, toimitusketjun hallinnasta kuin niiden analysoimisesta kokonaisuutena. Työt sujuivat niin hyvin, että työnantajan suosituksen myötä Leena nappasi diplomityöpaikkansa julkishallinnon organisaatiossa. Työssä Leena tutki erään tieliittymätyypin turvallisuutta.
– Diplomityötä käsittelevästä aiheesta en tiennyt etukäteen mitään, joten syvässä päässä oltiin. Toisaalta tämä sopi minulle, koska en pidä itsestään selvistä tavoitteista. Työtä tehdessä sain hyödyntää paljon tietojohtamisen oppeja: tiedon löytämisen ja omaksumisen taitoja, sekä erilaisten kokonaisuuksien hallintaa ja yhdistämistä.
Heti valmistumisen jälkeen Leena löysi nykyisen digikehityksen, modernien työtapojen ja IT-ympäristön kehityshankkeiden parissa kansainvälisessä paalutuskoneita valmistavassa firmassa Junttanilla.
Globaali liiketoiminta vie ulkomaille
Leenan aloitti Junttanilla ensimmäisenä jäsenenä yrityksen digitiimissä, jonka tehtävänä on tukea, sujuvoittaa ja kehittää liiketoimintaa ja prosesseja tietotekniikan keinoin. Hänen ensimmäinen projektinsa oli työtapojen modernisointi, viemällä tiedostot pilveen ja ottamalla käyttöön o365 työkaluja. Tämän jälkeen hän on päässyt työstämään ensimmäistä intranettiä ja tuoteprojektialustaa.
– Globaalin firman IT-kokonaisuus oli minulle tässä kohtaa hyvinkin uusia asia ja hyppy tuntemattomaan. Olen kuitenkin tykännyt aina asettaa itselleni korkeita tavoitteita ja ilman haasteita tylsistyn helposti. Haasteita toi myös, ettei meidän IT-kumppanilla ollut juurikaan kokemusta meistä. Paljon opeteltiin ja opittiin yhdessä. Nykyisin tiimimme on kasvanut ja olemme luoneet toimivan kumppaniverkoston.
Vuoden 2021 lopulla Leena vietti kuukauden Pohjois-Amerikassa, jossa hän oli toteuttamassa Kanadan tytäryhtiön IT-organisaation integroimista osaksi Junttanin IT ympäristöä. Tämä sisälsi myös paikallisen IT-tukifriman hankkimisen tytäryhtiöille niin Kanadaan kuin Yhdysvaltoihinkin.
-Koetamme jatkuvasti modernisoida meidän IT-ympäristöämme vastataksemme globaalin yrityksen tarpeisiin. Tarkoituksena on päästä eroon omasta konesalista, ja mennä kohti pilvimaailmaa. Seuraavaksi olen lähdössä tekemään IT-kartoitusta tytäryhtiöihimme Eurooppaan.
Leenan työnkuva on siis kuin oppikirjaesimerkki tietojohtamisen teemoista. Iso osa hänen työnkuvastaan on projektien johtamista, IT-kumppanuuksien hallintaa sekä toimimista sisäisten sidosryhmien kanssa.
– Lähes kolmevuotisen urani aikana Junttanilla olen kehittynyt ammatillisesti todella paljon, olen saanut itsevarmuutta ja osaan tunnistaa omia mielenkiinnon kohteita ja vahvuuksiani.
Hän kokee, että erityisesti tiedonhallinnan, datan hyödyntäminen liiketoiminnoissa, sekä liiketoiminnan ja tietojärjestelmien yhteensovittamisesta on ollut paljon hyötyä, projektinhallintaa unohtamatta.
– Teimme opiskeluiden aikaan paljon konkreettisia harjoitustöitä yrityksille ja pidimme paljon esityksiä. Näistä saaduista opeista ja kokemuksesta on ollut valtavasti hyötyä. Kandivaiheessa minua ei perinteinen tietotekninen sivuaine kiinnostanut, mutta nyt on pakko myöntää, että näiden kolmen vuoden työssäoloaikana myös sisäinen nörttini on herännyt. Toivon että olisin ollut enempi hereillä koodauskursseilla. 😊 Onneksi töissäkin voi oppia ja kehittää näitä taitoja.
Oppia ikä kaikki – Parhaat oivallukset
Ole kärsivällinen, mutta utelias
– Opiskeluvaiheessa sinun ei tarvitse vielä löytää suuntaa ja tietää, mikä haluat olla ”isona”. Ole kärsivällinen. Kaikki järjestyy kyllä aikanaan. Ei haittaa vaikkei kaikki kurssit tuntuisi kiinnostavalta siinä hetkessä. Sinun ei tarvitse muistaa jokaista yksityiskohtaa. Työnantajat eivät katso yksittäisiä arvosanoja. Ydin on siinä, että opit hallitsemaan kokonaisuuksia, löydät sinulle oikeat tavat etsiä ja omaksua tietoa, ja opit toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Lopulta tärkeintä on se, että olet utelias ja halukas oppimaan, etkä pelkää tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Näin suuntaat todennäköisesti mielenkiintoisiin juttuihin tulevaisuudessa.
Verkostoidu
– Ihmisten ja ajatusten erilaisuuden arvon ja ymmärryksen aidosti kuunnella myös niitä ihmisiä, joiden ajatuksia tai tapaa ajatella ei heti ymmärrä. Nöyryys tajuta, että itse ei aina ole oikeassa ja osata muuttaa mielipiteitäänOn tärkeää verkostoitua. Kaikkea ei tarvitse osata ja tehdä itse. Esimerkiksi yrityksen IT- ja tietohallintosektori koostuu niin monesta palasesta, ettet voi millään osata tai kerkeä tehdä kaikkea itse. Tällöin on tärkeä löytää hyvät kumppanit, jolloin voidaan hyödyntää osa-alueiden parhaita osaajia. Verkosto tukee ja auttaa tarvittaessa, ja voit vastavuoroisesti auttaa myös sitä. Epäonnistutaan, opitaan ja kehitytään yhdessä. Verkostoitumisen voi ja kannattaa aloittaa jo opiskeluvaiheessa. Kiltatoimintaan ja tapahtumiin osallistumiset sekä kesä- ja harjoittelupaikat auttavat tässä.
Sparrailua Leenan kanssa?
Kerron mielelläni lisää, mikäli IT- ja tietohallinto globaalissa yrityksessä kiinnostaa. Esimerkiksi millaisia tehtäviä ja projekteja se sisältää, millaisia sudenkuoppia kannattaa välttää IT-kumppanin valinnassa, mitä kumppanilta tulee vaatia ja miten kumppanuuksia voidaan johtaa. Sparrailen myös mielelläni, mikäli kaipaa sparrausta oman suunnan löytämiseen tietojohtamisen opinnoissa.
Minuun voi olla yhteydessä esimerkiksi LinkedInin kautta tai sähköpostilla leena.m.karhu@outlook.com.
Linkki profiiliin
Uratarinoiden tijoalumneille tarjotaan mahdollisuus antaa yhteystietonsa sparrailua varten.
Sparrauksen tarjoaminen on vapaa-ehtoista uratarinoiden alumneille.