Teemu Joensuu – Yrittäjäksi sattumalta?

Teemu Joensuu

Tijoalumni Teemu Joensuu valmistui vuonna 2010. Pääaineenaan hän luki tiedonhallintaa, sivuaineina tietotekniikka ja saksan kieli. Opiskeluaikana Teemu osallistui aktiivisesti tapahtumiin ja kiltatoimintaan sekä vietti fuksivuoden kahdesti armeijan keskeytettyä ensimmäisen.

Tällä hetkellä Teemu toimii yrittäjänä Zoneatlas -nimisessä yrityksessä, joka kehittää tuotteita erilaisten interaktiivisten karttojen ja paikkatietoon pohjautuvien palveluiden tuotantoon.

– Pyrin itsekin kehittymään jatkuvasti, ja viimeisimmät opintoni ovat liittyneet hallitustyön kehittämisen lisäksi koneoppimiseen. Koska olemme hieman start-upanneet firmaamme ja tavoitteemme on luoda skaalautuvaa liiketoimintaa, haluan kehittyä edelleen kasvun rakentamisen, strategian ja tuotepäätösten validoinnin saralla.

Yrittäjäksi Teemu päätyi sattumien kautta jo lukioaikoina. Vaikka hän tekikin opintojen ajan yrittäjänä töitä erilaisten verkkopalveluprojektien parissa, oli siirtyminen oravanpyörään lähellä diplomityön myötä.

– Sain diplomityöpaikkani opintojen loppupuolella alumnitapahtumissa asiasta huutelemalla. Pääsinkin pörssiyhtiöön piirtelemään prosessikaavioita johtajien kanssa, sillä työssäni suunnittelin prosesseista viestimistä sähköisiä välineitä hyödyntäen. Diplomityö oli hilkulla nielaista minut perinteisempään oravanpyörään, mutta työnteko oman yrityksen kautta kiehtoi lopulta enemmän.

Yrittäjämäinen innovatiivisuus näkyy myös Teemun opiskeluaikojen muistelussa. Erityisesti uskottavia myynti ja tuotteistustarinoita vaativa Jäynääminen ja niistä syntyneet ystävyydet ovat jäänet hänellä lämpimästi mieleen:

– Kun yleistä jäynäkilpailua aikoinaan heräteltiin uudestaan henkiin, osallistuimme killan porukalla niihin aktiivisesti. Pääpaino oli hauskanpidossa, ja jäyniä tehtiin mm. TAMKin hisseissä, PimpMyDymo-verkkopalvelussa, Ratinan rantaan rakennetussa diskosavulla täytetyssä tupakkakoppikyhäelmässä ja Lahtelaisessa katusuihkulähteessä kaupan silakoita ongen nokassa uittaen. Valtakunnallisen kisan palkintopöytä putsattiin jäynällä, jossa ihmiset saatiin heiluttelemaan kännyköitään kauppakeskusten tarjousten yllä ”millimetrintarkkaa sisäpaikannusta” hyödyntäen. Näissä merkeissä syntyneet ystävyydet ovat tärkeässä roolissa elämässä edelleen.

Tietojohtamisella hyvät hoksottimet

Tietojohtamisessa Teemua viehätti sen sijainti jossakin talouden ja tekniikan välimaastossa.

– Tietojohtamisen opinnot koulivat mielestäni hyviä generalisteja tekniikkaan ja talouteen liittyviin tehtäviin. Opintojen lisäksi mukanaoloni valtavassa määrässä erilaisia myyntitilanteita ja kehityshankkeita on mielestäni kehittänyt itselleni varsin hyvät hoksottimet ymmärtää eri toimialojen ongelmia ja syy-seuraussuhteita niiden taustalla. Näitä taitoja yritän kehittää ja hyödyntää asiakastyössä sekä oman yrityksen kehittämisessä.

Oppia ikä kaikki – Parhaat oivallukset

Kesannot – tilaa luovuudelle

– Muinaisella Innovaatioympäristöt-kurssilla pureuduttiin luovuuden syntyperiin ja mm. siihen, että kaupungissa tulisi olla niin sanottuja kesantotiloja, joissa luovat ihmiset voivat rakennella, touhuta, törmäyttää ja pöhistä. Näen, että tiukkaan aikaraamiin puristetun opiskelun, oravanpyörittelyn, ruuhkavuosittelun ja yleisen suorituksen ohella elämässä tulisi olla omanlaisiaan kesantoja: tilaa funtsimiselle, kikkailulle, asioiden pallottelulle ja uusien asioiden kokeilulle. Erilaiset harrastekerhot ja killat tarjoavat näihin mahdollisuuksia opintojen ohella.

Vision ja mission merkitys 

– Vielä opintojen aikana organisaatiohumpalta kalskahtaneet luennoitsijoiden sananparret ovat aktiivisessa käytössä sekä softahankkeiden yhteispelin luonnissa, että oman yrityksen kehittämisessä. Miksi-kysymykset ovat erityisen tärkeitä ja haasteellisia: miksi asiakas ostaisi tai käyttäisi aikaansa hienon palvelusi tai sovelluksesi kanssa? Miksi työntekijä muuttaisi toimintatapojaan yhteiseen maaliin pelaamisen vuoksi?

Haluatko sparrailua yrittäjyydestä? 

– Tiedän, että moni pohtii yrittäjyyttä urakäänteenä. Autan mieluusti yrittäjyyttä pohtivia rohkaisemalla sekä jakamalla omia kokemuksia. Parhaiten minut saa varmaankin näissä asioissa kiinni laittamalla sähköpostia teemu.joensuu@zoneatlas.com tai WhatsApp-viestillä 0503739997.

Uratarinoiden tijoalumneille tarjotaan mahdollisuus antaa yhteystietonsa sparrailua varten. 
Sparrauksen tarjoaminen on vapaa-ehtoista uratarinoiden alumneille.

Comments are closed.