Veli-Matti Uski – Luova Datatutkija

Veli-Matti Uski on valmistunut vuonna 2018 tietojohtamiselta pääaineenaan tietohallinto ja -järjestelmät. Sivuaineista löytyy niin tietoturvallisuutta, ohjelmistotekniikkaa kuin international minor in industrial management.

Tietojohtamisella opetetaan yritysten todellisia ongelmia

Opiskeluaikoinaan Veli-Matti oli hätäinen opiskelija, joka oli kiinnostunut vähän kaikesta mitä tietojohtamisella opiskeltiin.

Tykkäsin, niin ohjelmistotekniikasta, teollisuustaloudesta kuin myös matikasta ja fysiikastakin. Vietin todella paljon aikaa kiltahuoneella ja opiskelijatapahtumissa ja ehdin toimia useamman kauden niin Man@gerin, Markan kuin Spinninkin hallituksissa.

Veli-Matin mukaan Tietojohtamisella opetetaan oikeita asioita, jotka todella ovat ongelmia yrityksille, kuten organisaation uudistuminen tai tietojärjestelmien ja liiketoiminnan yhteensovittaminen. Hänestä tosin niitä oppeja on vaikea päästä hyödyntämään uransa alkuvaiheessa, tai niiden arvoa ei aina huomaa.

Omasta ystäväpiiristä lähes kaikki ovatkin päätyneet työskentelemään jollain tavoin ohjelmistokehityksen pariin. Vaikuttaakin siltä, että tietojohtamisella opittuja taitoja pääseekin parhaiten hyödyntämään vasta kun alkaa saada liiketoimintavastuuta yrityksessä.

Diplomityöpaikka kurssilta

Myös Veli-Matti löysi itsensä jo kolmantena vuonna ohjelmistokehittäjänä Eatechilta. Hänen aiemmat kokemuksensa ohjelmistokehityksestä perustuivat Python ja C++ -kurssiin, joten monet asiat opeteltiin töissä. Tämän jälkeen Veli-Matti siirtyi Valmetille tekemään diplomityötä, jonka aiheena oli liiketoimintamallin kehittäminen Valmetin teollisen internetin ratkaisuille. Diplomityöpaikka tuli yliopistolta kurssiyhteistyön kautta.

Muistaakseni jonkin kurssin osana Valmet järjesti kilpailun, jossa joukkueissa piti keksiä uusia tapoja hyödyntää dataa Valmetin liiketoiminnassa. Voitimme tämän kilpailun ja palkintona Valmet tarjosi 6kk täysipäiväistä diplomityöpaikkaa, jonka turvin myöhemmin diplomityöni tein.

Diplomityö avasi työuran Data Scientistina, jonka ohella Veli-Matti pääsi varsinaisen työn ohella vaikuttamaan tiimin ja liiketoiminnan toimintatapojen ja organisaation kehittämiseen.

Lähinnä tässä sivuroolissa olen parhaiten päässyt hyödyntämään tietojohtamisen oppeja, kuten kuinka ohjelmisto täytyy sulauttaa osaksi asiakkaan prosesseja, kuinka uuden ohjelmiston arvoa voidaan oikeuttaa ja kuinka tiimin sisällä kannattaa tietoa jakaa.

Teollisuudessa työskennellessään Veli-Matista kuitenkin tuntui, että tuottavuuden maksimointi tapahtui luovuuden kustannuksella. Hän kaipasi tehtäviä, joissa omaa luovuutta pääsisi hyödyntämään paremmin. Ratkaisu löytyikin väitöskirjatutkijan roolista.

Oon aina ollut kiinnostunut oppimaan uusia asioita ja luomaan jotain uutta. Rakastan pitkiä luovia keskusteluja, joissa jotain uutta asiaa kehitetään. Ymmärrän kyllä, että projekteissa pitää olla budjetit ja aikataulut, jossa on pysyttävä, mutta sen ei pitäisi estää vapaata ajattelua ja aikaa keskustella asiasta ilman, että jokaisen 15 minuuttisen pitäisi tuottaa jotain.

Tietojohtaminen näkyy ja tuntuu päivittäin väitöskirjatutkijana

Tällä hetkellä Veli-Matti työskentelee väitöskirjatutkijana Tietojohtamisen yksikössä. Hän työskentelee projekteissa, joissa kehitetään Pay-Per-X tyyppisiä liiketoimintamalleja noin kymmeneen eri valmistavan teollisuuden yritykseen. Väitöskirjan aiheena on näiden uusien datapohjaisten liiketoimintamallien kehittäminen ja liiketoiminnassa tarvittavat kyvykkyydet.

Töissä suurena apuna on ollut käytännön kokemus datapohjaisen liiketoiminnan ja ohjelmistojen kehittämisestä ja haasteista tällaisessa yrityksessä. Olen hyvä projektinhallinnassa, ymmärrän, kuinka analytiikkasovelluksia kehitetään ja viedään tuotantoon, sekä mitä haasteita tällaisessa liiketoiminnassa on. 

Vaikka väitöskirjatutkijaksi pääseminen on mahdollista suoraan diplomityön jälkeen, Veli-Matti kokee että teollisuuden kokemuksesta on ollut valtavasti hyötyä.

Suosittelenkin lämpimästi ensin viettämään muutaman vuoden teollisuudessa, jotta ymmärtää mitä siellä oikeasti tapahtuu. Väitöskirjan jälkeen on varmasti helpompi myös siirtyä takaisin teollisuuteen, jos sieltä on jo kokemusta tohtoriksi valmistuessa.

Kuten Veli-Matin urasta voikin päätellä, data-analytiikka, liiketoiminnan kehittäminen sekä uuden teknologian hyödyntäminen liiketoiminnassa, ja näihin alueisiin liittyvät ratkaisut innostavat häntä. Tulevaisuudessa hänestä voisi olla kiinnostavaa kokeilla yrittäjän elämää. 

Oppia ikä kaikki – Parhaat oivallukset

Insinöörimatikat

– Insinöörimatikat tuntuivat opiskeluaikoina melko turhilta, mutta nopeasti data hommissa näitä rupesikin tarvitsemaan.

Analytiikka ja ohjelmistosuunnittelun tekniikat eivät kulje aina käsi kädessä

– Analytiikkasovellusten kehittäminen on erittäin vaikeaa ja perinteisiä ohjelmistosuunnittelun tekniikoita on vaikea soveltaa, sillä etukäteen on vaikea tietää, mitä datasta pystyy tuottamaan. Toisaalta on vaikea määritellä, mikä on hyväksytty lopputulos ja millä mittarilla, jotta voidaan sanoa, että sovellus toimii. 

Sparrailua Veli-Matin kanssa?

Jos väitöskirjan tekeminen kiinnostaa niin voi kysellä lisää ja toisaalta jos tykkää jauhaa data-analytiikkaan liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista ja uuden teknologian (ei vain tietsikkajutut) hyödyntämisestä liiketoiminnassa niin saa haastaa.

Linkki profiiliin.
Telegram: @Vellu.

Uratarinoiden tijoalumneille tarjotaan mahdollisuus antaa yhteystietonsa sparrailua varten. 
Sparrauksen tarjoaminen on vapaa-ehtoista uratarinoiden alumneille.

Comments are closed.